ΓΕΝΙΚΑ

Ebooks: Οδηγίες για τα αρχεία epub

Τα αρχεία με την κατάληξη “epub” αποτελούν τον πλέον δημοφιλή και ευέλικτο τρόπο ανάγνωσης ενός ηλεκτρονικού βιβλίου, καθώς δίνουν στον αναγνώστη ένα πλήθος επιλογών και ρυθμίσεων, τις οποίες τα αρχεία pdf δεν προσφέρουν (τουλάχιστον όχι με την ίδια ευκολία).

Εκτός από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες και τους υπολογιστές βέβαια, τα αρχεία epub μπορούν να ανοίξουν κανονικά και χωρίς κάποιο πρόβλημα από τα έξυπνα κινητά σας τηλέφωνα και τα tablets.

Να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία που θα δημοσιεύονται εδώ θα δίνονται σε μορφή epub, αλλά και στην κλασική μορφή pdf, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα έχετε πρόσβαση σε αυτά, με όποιον τρόπο επιθυμείτε.

Στη συνέχεια, επειδή ενδεχομένως κάποιοι από εσάς να μην είναι εξοικειωμένοι με τα αρχεία epub, θα δώσουμε ενδεικτικές οδηγίες για την ανάγνωση των αρχείων αυτών για υπολογιστές και για κινητές συσκευές.

Στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, μπορείτε να ανοίγετε τα αρχεία epub μέσω πολλών εφαρμογών, διαθέσιμων στο διαδίκτυο, ή μέσω του προεγκατεστημένου στον υπολογιστή σας (αν έχετε Windows 8, 10) Microsoft Edge.

Επίσης, υπάρχουν ειδικά πρόσθετα που θα σας προσφέρουν άριστη ανάγνωση στον Mozilla Firefox και στον Google Chrome. Για τους δύο τελευταίους περιηγητές, προτείνουμε, για παράδειγμα, την εγκατάσταση του πρόσθετου «EPUBReader«, το οποίο είναι διαθέσιμο τόσο για τον Firefox όσο και για τον Chrome. 

Στον Firefox, θα αναζητήσετε το πρόσθετο στα Αdd-ons, με τον τρόπο που φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

Στη συνέχεια, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες που θα εμφανιστούν στην οθόνη σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε το βίντεο με τις οδηγίες για τον Chrome (από ένα σημείο και μετά, η διαδικασία για να ανοίξετε ένα αρχείο epub είναι κοινή και για τις δύο εφαρμογές).

 

 

Για ανάγνωση των αρχείων epub από android smartphones / tablets, προτείνουμε την εφαρμογή «Βιβλία Play» της Google, η οποία, μετά από έλεγχό μας με μεγάλο αριθμό ebooks ανταποκρίθηκε άριστα. Ικανοποιητικά αποτελέσματα είχαμε επίσης από τις εφαρμογές Moon+Reader και Reasily, αλλά και από άλλες εφαρμογές, όλες διαθέσιμες στο Play Store.

Για iPhone, iPads, μπορείτε να αναζητήσετε στο αντίστοιχο “store” την ίδια εφαρμογή (αγγλικά: Google Play Books) ή να δοκιμάστε την εφαρμογή iBooks.

Εάν δοκιμάσετε να κατεβάσετε το αρχείο μέσω του Chrome σε συσκευή Android (εύρεση στο διαδίκτυο και τοπική αποθήκευση στη συσκευή σας), θα διαπιστώσετε ότι η διαδικασία υπεραπλουστεύεται, αφού θα έχετε πιο άμεση πρόσβαση στην επιλογή “Μεταφόρτωση στα Βιβλία Play”.

Παραθέτουμε ενδεικτικά τις παρακάτω εικόνες, όπου σας δείχνουμε πώς ανοίγει ένα αρχείο pdf σε συσκευή android μέσω του Chrome.

 

Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα σας ενημερώσει ότι κατεβάζετε ένα αρχείο για το οποίο θα καταναλώσετε megabytes αν είστε με τη «χρήση δεδομένων» και όχι με Wifi. Σε κάθε βιβλίο που ανεβάζουμε, θα σας ενημερώνουμε πόσα mb είναι, ώστε να αποφασίζετε με ποιο τρόπο θα το κατεβάσετε. Για παράδειγμα, το αρχείο που φαίνεται στις προηγούμενες εικόνες, λόγω των πολλών φωτογραφιών που έχει, είναι 7 mb.